Komparace vybraných problémů národní úpravy účetnictví podnikatelských subjektů České republiky a Velké Británie - Wanieková, Alexandra (Univerzita Pardubice, 1999)
Práce se zabývá srovnáním českého účetního systému jako kontinentálně evropského a anglosaského účetního systému Velké Británie. Předmětem srovnání je způsob regulace účetnictví, používání všeobecně uznávaných zásad a věcná a obsahová shoda účetních výkazů. Současný systém harmonizace národních účetních úprav v rámci Evropské unie a mezinárodních účetních standardů má mnoho těžkostí, neboť obsahuje přílišmnoho kompromisů. Dnešní vývoj účetnictví směřuje k celosvětové harmonizaci.
Keywords: účetnictví; podnikatelské subjekty; účetní výkazy; mezinárodní harmonizace účetnictví; mezinárodní účetní standardy; účetní závěrka; Evropská Unie; účetní systémy; porovnání; modely