Kultura v Litomyšli ve 20. letech 20. století - Kutová, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2011)
Rok 1918 byl významným mezníkem pro společnost 20. století. Tato práce se zabývá kulturním životem v Litomyšli v letech 1918 - 1929. Snaží se porovnat místní vývoj s kulturním životem v rámci celé republiky. Věnuje se ale pouze místním spolkům a opomíjí hostující společnosti. Ty jsou zmiňovány pouze v případech, kdy se zúčastnily litomyšlských slavností. Jednotlivé kapitoly se zabývají ochotnickým divadlem, koncerty, slavnostmi, kinem, výstavami, přednáškami a kurzy.
Culture in Litomyšl in 1920s
Keywords: kultura; Litomyšl; spolky; 20. století; ochotnické divadlo; koncerty; slavnosti; kino; přednášky; výstavy; culture; clubs; 20th century; amateur theatre; concerts; celebrations; cinema; lectures; exhibitions