Fibrinogen - Hemplová, Nikola (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato bakalářská práce je zaměřena na glykoprotein fibrinogen. Nejprve je v práci popsána hemostáza a její jednotlivé části, zaměřené především na hemokoagulaci a fibrinolýzu. V další části se práce věnuje samotnému proteinu, jeho historii, struktuře, syntéze, možnosti vazby s dalšími buňkami nebo chování fibrinogenu jako proteinu akutní fáze. Dále jsou v práci popsána nejhojněji využívána laboratorní stanovení pro zjištění koncentrace fibrinogenu. Také jsou v této práci zmíněny jednotlivé substituční složky při deficitu fibrinogenu. Poslední část je věnovaná patologii fibrinogenu při poruše syntézy jednotlivých fibrinogenových řetězců nebo jak fibrinogen reaguje v současnosti na COVID-19.
Fibrinogen
Keywords: hemostáza; fibrin; fibrinogen; struktura; patologie; haemostasis; fibrin; fibrinogen; structure; pathology