Regulace v pojišťovnictví - Ryklová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se zabývá komparací regulace pojišťovnictví v EU, resp. ČR a USA. Práce vychází ze základních pojmů a důvodů výkonu regulace a dohledu. Dále se zabývá výkonem regulace v EU, resp. ČR a USA. Následuje porovnávání výkonu regulace v EU a USA a vymezení trendů v oblasti regulace. Závěr práce shrnuje a hodnotí zjištěné přínosy a negativa současného výkonu regulace a dohledu. Přínosy jsou zejména kvalita, efektivnost a transparentnost regulace a dohledu. Naopak negativa jsou pomalá a nedostatečná reakce na současné trendy na pojistném trhu. Závěrem diplomové práce je kladné zhodnocení současného výkonu České národní banky.
Regulation in the Insurance Sector
Keywords: regulace; dohled; solventnost; ČNB; pojišťovnictví; regulation; supervision; solvency; CNB; insurance