Trest smrti jako zrcadlo společnosti - Stanislavová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce se bude zaměřovat nejen na postoje společnosti k trestu smrti, ale i na problematiku spojenou s trestem smrti u nás a v zahraničí. V první části mé bakalářské práce budu zpracovávat odbornou literaturu, z které zpracuji nejen historii trestu smrti, ale i techniky a vývoj těchto technik od počátku až po současnost. Dále okrajově zpracují pocity a myšlenky člověka odsouzeného k smrti. V druhé části se budu zabývat postoji společnosti k tomuto tématu. Jelikož trest smrti patří ve společnosti ke kontroverzním tématům, budu zpracovávat soudobé antropologické texty na toto téma, dále využiji možnost polostrukturovaných rozhovorů v širším sociálním kontextu. Na konec bakalářské práce zpracují své poznatky a napíší úvahu na toto tema spojenou s navrhovamymi změny v této problematice.
Capital punishmet as a societal mirror
Keywords: společnost; trest smrti; postoje a názory; metody; society; death penalty; attitudes and beliefs; methods