Analýza nezaměstnanosti regionu - Fichtner, Pavel (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce se zabývá problémem nezaměstnanosti v Pardubickém kraji. Úkolem této práce je za pomocí Data Miningových metod provést analýzu nezaměstnanosti. Analýza je prováděna pomocí klasifikace (shlukovací metody K-MEANS a Kohonennova síť), predikce a statistického porovnávání. Modelování je prováděno v softwarovém prostředí SPSS Clementine 10.1. Příprava a předzpracování vstupních dat je provedeno v prostředí MS EXCEL.
Analysis of the unemployment in the region
Keywords: time series; moving average; Kohonen's net; Unemployment; cluster analyses; časové řady; Data Mining; klouzavé průměry; K-Means; Kohonenová síť; Nezaměstnanost; shlukové analýzy