Antisemitismus na polských univerzitách a vyšších školách 1935 - 1939 - Fukala, Zdeněk (Univerzita Pardubice, 2009)
Cílem bakalářské práce je analyzovat problematiku výskytu antisemitismu na vysokých školách v Polsku v letech 1935 – 1939. Práce rozebírá skutečnosti, které vedly k nárůstu antisemitských projevů v akademickém prostředí v meziválečném Polsku. Dále popisuje násilné činy nacionalistických studentů vůči židovským studentům. V práci je znázorněn i postoj polského státu k židovským studentům, především ve spojitosti s provládním blokem. Zmiňuje zde i požadavky endecké mládeže ve formě zavedení zákonů numerus clausus, numerus nullus a lavicového ghetta.
Anti-semitism and high education in Poland, 1935 - 1939
Keywords: antisemitismus; Polsko; vysoké školy; numerus clausus; numerus nullus; lavicové ghetto; anti-semitsm; Poland; Universities; benches ghetto