American English as a variant of English from lexical point of view and the learner's awareness of its position beside British English - Hrabincová, Eva (Univerzita Pardubice, 1999)
Tato práce se zabývá základními lexikálními rozdíly mezi britskou a americkou angličtinou. Stručně je nastíněn historický vývoj americké angličtiny. Důraz je kladen na existenci amerikanismů, jejich rozšíření do britské angličtiny, rozdíly v frekvenci, vzájemné ovlivňování obou angličtin atd. Praktická část je založena na výzkumu, jehož hlavním cílem bylo zjistit do jaké míry si studenti uvědomují lexikální rozdíly mezi britským a americkým standardem.
Americká angličtina jako varianta angličtiny z lexikologického hlediska a jak si studenti uvědomují její pozici vedle Britské angličtiny
Keywords: americká angličtina; britská angličtina; amerikanismy; historie; lexikologie; rozdíly; mezikulturní komunikace