Optimalizace výrobního procesu pomocí lineárního programování - Čadková, Karolína (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá optimalizací výrobního procesu prostřednictvím lineárního programování. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části je popsán pojem výrobní proces a optimalizace. Dále je v ní vysvětlen pojem operační výzkum a lineární programování včetně tvorby matematických modelů a použití metod, jako je simplexová metoda a nástroj Řešitel. Praktická část se zaměřuje na metodiku práce, charakteristiku vybraného výrobního podniku, tvorbu matematických modelů a jejich optimalizace a je zakončena ekonomickou interpretací.
Production process optimization using linear programming
Keywords: výrobní proces; optimalizace; operační výzkum; lineární programování; ekonomická interpretace; production process; optimization; operations research; linear programming; economic interpretation