Problematika tělesných trestů a tělesného násilí na dětech - Čížková, Karolína (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce pojednává o tělesných trestech a tělesném násilí na dětech. Mezi fyzickým trestem a násilím existuje tenká hranice. Jedná se o materiálovou práci historicko-pedagogickou. Nutno podotknout, že takto ještě žádná práce nebyla zpracována. V jedné z částí se práce věnuje problematice z několika hledisek - historicko-vývojového, právního, sociálního a pedagogického. V dalších kapitolách se práce zabývá okrajově výchovou dětí, kde rozebírá výchovné prostředky, jako jsou odměny a tresty. Následuje kapitola o samotných tělesných trestech a dále se v práci řeší syndrom CAN, který k této problematice bezprostředně patří, stejně jako posttraumatická stresová porucha a agresivní jednání. Samozřejmě nesmí chybět ani kapitola o zrušení tělesných trestů a o tom, kde je pomyslná hranice mezi tělesným trestem a tělesným násilím.
The Issue of Physical Punishment and Physical Violence
Keywords: tělesné tresty; tělesné násilí; děti; negativa; výchova dítěte; physical punishments; physical violence; children; negatives; education