Architektura a urbanismus města Poděbrady v letech 1848- 1945 - Konečná, Petra (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce bude orientována na vylíčení urbanistického a architektonického vývoje zástavby lázeňského města v období historismů druhé poloviny 19. století, secese, moderny a období samostatného čsl. státu mezi světovými válkami. Bude založena zejména na rešerši plánových materiálů a písemností z fondu archivu městského stavebního úřadu, doplněnými o informace, získané z podrobné rešerše lokálního tisku, studia fondů městského muzea a terénním průzkumem města. Zpracovatelka si povšimne nejen reprezentativních veřejných staveb, ale také aktivit privátních stavebníků (rodinné domy). Stavební dění v Poděbradech se poté pokusí vylíčit v širším rámci politického, společenského a kulturního dění regionu.
Architecture and Urbanism of Poděbrady in 1848- 1945
Keywords: Poděbrady; urbanismus; architektura; 1848- 1945; lázně; Poděbrady; urbanism; architecture; 1848- 1945; spas