Dopravní inteligence pro automatizaci železniční dopravy - Vicherek, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2013)
Disertační práce se zabývá postupy pro určení koleje, kterou má vlak použít, a času, kdy má být automaticky postavena vlaková cesta. Pro výběr koleje je použito především Značkovacího algoritmu, po propočtu jízdních dob a určení časových oken vyhrazení kolejových úseků jsou odhalovány a řešeny konflikty. Řešení konfliktu může mít několik variant, vzniká tedy strom scénářů výhledové dopravy. Z bezkonfliktních scénářů je následně vybrán ten dle účelové funkce nejvhodnější, na základě něj jsou automaticky stavěny vlakové cesty. Navrhnuté obecně použitelné metody jsou ověřovány na trati Ostrava ? Přerov. Studovány jsou také algoritmy perspektivní funkce Navádění vlaků do bezkonfliktních, energeticky optimálních tras.
Traffic intelligence for automation of railway traffic control
Keywords: teorie oken vyhrazení; automatické stavění vlakových cest; navádění vlaků; řešení konfliktů; řízení železniční dopravy; blocking Time Theory; automatic train route setting; train guidance; conflict solution; railway traffic control