Regionální dopady transformace českého průmyslu - Dušková, Radka (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato práce se zabývá transformací českého průmyslu s důrazem na zpracovatelský průmysl ve vybraných regionech. První část definuje pojmy spojené s transformací, následně stručně popisuje výběr transformační strategie pro Československo a charakterizuje výchozí podmínky ekonomiky a její postupnou přeměnu. Další část se týká transformace českého průmyslu se zaměřením na zpracovatelský průmysl v průmyslových oblastech v Čechách a na Moravě. Závěr práce je zaměřen na vývoj textilního průmyslu ve východních Čechách a hodnotí také dopady jeho útlumu.
Regional consequences of the Czech industry transformation
Keywords: transformation; privatisation; restructuring; industry; manufacturing industry; textile industry; transformace; privatizace; restrukturalizace; průmysl; zpracovatelský průmysl; textilní průmysl