Kontaktní práce jako sociální služba pro uživatele návykových látek - Hanuš, Antonín (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato práce se zabývá kontaktními centry jako sociálními službami pro uživatele návykových látek. Úvodní část se zaměřuje na drogovou problematiku z obecného hlediska, na její historické aspekty, ale i na vymezení základních pojmů jako je droga či závislost. V další části se zabývá prevencemi drogových závislostí, drogovou politikou, činností sociální práce, a také přiblíží historii vzniku kontaktních center a jejich činnost. Komparativní část diplomové práce je orientována na porovnání zvolených kontaktních center poskytujících sociální služby osobám závislým na návykových látkách a jejich odlišnostem ve způsobu poskytování sociální péče.
Contact centers as social service for drug users
Keywords: drugs; drug addiction; users; harm reduction; contact centers; social services; drogy; drogová závislost; uživatelé; kontaktní centra; sociální služby