Hodnocení pracovníků a řízení jejich kariéry v konkrétní společnosti - Lasovská, Michaela (Univerzita Pardubice, 2010)
Řízení lidských zdrojů je jednou z nejdynamičtěji se rozvíjejících oblastí řízení organizace.Cílem této diplomové práce je analyzovat systém hodnocení a řízení kariéry zaměstnanců společnosti Deloitte Central Europe Holdings Limited, která působí v oblasti poskytování odborných poradenských služeb. V úvodní části je popsán celý systém hodnocení a řízení kariéry pracovníků. V dalších kapitolách jsou již podrobně popsány dané procesy v konkrétní společnosti. Nedílnou součástí práce je odhalení slabých míst systému a navržení řešení zjištěných nedostatků.
Employees evaluation and career management system in the company
Keywords: zaměstnání; lidské zdroje; hodnocení; řízení kariéry; kompetenční modely; employment; human resources; evaluation; career management; competence model