Reaktivní barviva typu Kayacelon react - Horáková, Jana (Univerzita Pardubice, 1996)
Práce je věnována průzkumu koloristických a aplikačních vlastností neutrálně fixujících reaktivních barviv palety Kayacelon React firmy Nippon Kayaku. Jedná se o barviva se specifickým nikotintriazinovým reaktivním systémem, která se fixují na celulózovém vlákně při procesu barvení za vysokých teplot v neutrální lázni bez přísady alkálií. Bylo testováno jedenáct barviv Kayacelon React, byly sledovány stupně vytažení a fixační výtěžky na celulózovém vlákně. Stupeň vyčerpání lázně byl hodnocen spektrofotometricky.
Reactive dyes of the Kayacelon react type
Keywords: reaktivní barviva; barvení