Principy nové obecné politiky v Komenského Obecné poradě o nápravě věcí lidských - Poskočilová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce je věnována nové obecné politice Jana Amose Komenského v jeho díle Obecná porada o nápravě věcí lidských (De rerum humanarum emendatione consultatio catholica) založené na morálních principech. Důležitá tu je především zásada: "Co nechceš, aby ti jiní činili, sám bližnímu nečiň", dále pak zásady dobrovolnosti, nenásilnosti, snášenlivosti a ideje harmonie a řádu. Důsledným dodržováním těchto zásad a propracovaným systémem kontroly jejich dodržování chce Komenský reformovat společnost a dosáhnout obnovení bezvadného stavu světa a mezilidských vztahů. Tato snaha Komenského je někdy vnímána jako utopismus, a proto je zde pozornost věnována také různým pohledům na utopičnost Obecné porady, zejména Všenápravy.
The principles of new general policy in De rerum humanarum emendatione consultatio catholica by Comenius.
Keywords: new general politic; panorthosia; utopia; nová obecná politika; všenáprava; utopie