Kinetika a mechanismus methanolýzy řepkového oleje katalyzované hydroxidem draselným - Stloukal, Radek (Univerzita Pardubice, 2001)
Studium kinetiky a výzkum reakčního mechanizmu methanolýzy řepkového oleje katalyzované hydroxidem draselným analyzováním výchozích surovin, reakční směsi v průběhu reakce, hlavního produktu bionafty i vedlejších produktů. Byly stanoveny závislosti koncentrací jednotlivých reakčních komponent na čase až do koncového stadia reakce. Tyto závislosti byly porovnány s teoterickými závislostmi, získanými řešením kinetických rovnic pro dva typy možných reakčních schemat.
Kinetics and mechanism of methanolysis of rape seed oil catalyzed by potassium hydroxide
Keywords: Bionafta; řepkový olej; alkoholýza; methanolýza; kinetika methanolýzy; mechanismus methanolýzy