Konflikt – pamięć – zapominenie. Drobne impresje z panowanie Jana Olbrachta i Zygmunta na Śląsku na przełomie 15 i 16 wieku - Kozák, Petr (Societas Vistulana, 2023)
Treścią prezentowanego opracowania jest analiza konfliktowych momentów związanych z panowaniem na Śląsku rodzeństwa Jagiellonów - Jana Alberta i Zygmunta. Zamiast opisu wydarzeń, skupiono się na "drugim życiu" obrazu tych rządów, czyli na kwestii jego historiograficznej interpretacji.
Konflikt - paměť - zapomínání. Drobné reflexe vlády Jana Olbrachta a Zikmunda ve Slezsku na přelomu 15. a 16. století
Keywords: pozdní středověk; Slezsko; Jagellonská dynastie; historiografie