Syndrom frontálního laloku a etika: klíčové etické otázky a konflikty mezi základními principy lékařské etiky - scoping review - Jansová, Dominika (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato diplomová práce analyzuje etické aspekty syndromu frontálního laloku prostřednictvím rámce čtyř základních principů lékařské etiky (autonomie, beneficence, non-maleficence a spravedlnost). Podrobně se zaměřuje na konflikty mezi těmito principy v různých oblastech, zejména v kontextu klinické péče, genetického testování a experimentální léčby, z nichž poslední zahrnuje tematiku využívání neurotechnologií v léčbě a účast pacientů ve výzkumných studiích. Hlavním cílem práce bylo vytvoření souhrnného přehledu nejčastěji diskutovaných etických problémů v souvislosti s péčí o pacienty s poškozením frontálních funkcí mozku. Dalším účelem byla identifikace konfliktů mezi základními principy lékařské etiky, které v kontextu těchto problémů vznikají. Metodologicky je práce koncipována jako scoping review, což umožnilo systematické zmapování relevantní literatury věnující se této problematice.
Frontal Lobe Syndrome and Ethics: Key Ethical Issues and Conflicts between the Fundamental Principles of Medical Ethics, A Scoping Review
Keywords: bioetika; etické konflikty v neurologii; neuroetika; principy lékařské etiky; scoping review; syndrom frontálního laloku; bioethics; ethical conflicts in neurology; frontal lobe syndrome; neuroethics; principles of medical ethics; scoping review