Využití fraktální analýzy k hodnocení kvality tisku - Sýkora, Richard (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku využívání obrazové analýzy při hodnocení kvality tisku. V teoretické části je popsán způsob pořízení a úpravy vzorků určených pro obrazovou analýzu. Poté je zde stručně popsán rozdíl mezi euklidovskou a fraktální geometrií a využití fraktální analýzy k obrazové analýze v polygrafii. Závěr teoretické části je věnován faktorům ovlivňujících kvalitu tisku a parametrům, které umožňují tuto kvalitu objektivně posoudit. V experimentální části byly posuzovány parametry fraktálních spekter v závislosti na potiskovaném materiálu, množství nanesené tiskové barvy, velikosti a způsobu pořízení obrazových vzorků použitých pro fraktální analýzu. Na závěr byla vyhodnocena variabilita dat získaných denzitometricky, kolorimetricky a pomocí fraktální analýzy.
Valuation of printing quality using fractal analysis
Keywords: Kvalita tisku; obrazová analýza; fraktál; fraktální analýza; fraktální dimenze; fraktální spektrum; Printing quality; image analysis; fractal; fractal analysis; fractal dimension; fractal spectrum