Jaderný histon H2AX a jeho využití v biodozimetrii - Uttendorfská, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zabývá jaderným histonem H2AX a jeho využitím v oblasti zpětného odhadu absorbované dávky ionizujícího záření (biodozimetrie). V rámci teoretické části jsou vysvětleny biologické účinky interakce ionizujícího záření s živou tkání a aktuálně využívané biodozimetrické přístupy. Experimentální část se zabývá testováním vytipovaných faktorů (dávkový příkon, inkubační podmínky potřebné pro transport krevního materiálu, vliv analyzátoru-průtokového cytometru), které mohou ovlivnit výsledné stanovení H2AX metodou průtokové cytometrie. V rámci diskuze jsou získaná data zhodnocena a jsou navržena řešení pro eliminaci vlivů jednotlivých faktorů.
Nucleic Histone H2AX and its Use in Biodosimetry
Keywords: biodozimetrie; dávkový příkon; H2AX; inkubační podmínky; ionizující záření; průtoková cytometrie.; biodosimetry; dose rate; H2AX; incubation conditions; ionizing radiation; flow cytometry.