Virtuální realita - Pečený, Jan (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato práce je zaměřena na fenomén virtuální reality ve vztahu k počítačovým hráčům a společnosti. Pokouším se odhalit souvislosti virtuálního prostoru a subjektu, který do ní vstupuje. Spojuji a hledám souvislosti forem žití ve virtuální realitě a "běžné" realitě, abych se k těmto souvislostem mohl dostat a popsat jejich vlastnosti využívám spojení antropologie, filosofie a psychologie. Nesnažím se ukázat společnost počítačových hráčů z pohledu závislosti nebo psychických a fyzických problémů, které může hraní počítačových her způsobit, ale pokouším se vysvětlit virtuální realitu jako iluzi a běžnou součást každodenního života a setkávání se lidí, taktéž však jako přirozený vývoj lidstva v cestě za vědeckým pokrokem.
Virtual reality
Keywords: virtuální realita; realita; společnost; kultura; počítačové hry; transcendence; imanence; podstata; základ; virtual reality; reality; society; culture; computer games; transcendence; immanence; nature; basis