Indiáni, hraný film a kinematografie tzv. čtvrtého světa - Šavelková, Lívia (My University, 2017)
Předmětem tohoto příspěvku je pohled na sociální imaginaci indiána ve filmu. Utváření představ je pojato v historickém kontextu od počátku vzniku filmu na konci 19. století až po současnou tvorbu, jejímiž autory jsou také zástupci původních obyvatel Severní Ameriky. Text reflektuje téma dekolonizace mediální sféry ve vztahu k reprezentaci původních obyvatel a také diskutuje možné limity alternativ k hollywoodské produkci, zejména ve vztahu publika k specifikům estetiky a narativity současných tvůrců z řad původních obyvatel.
Native Americans, Film, and the Fourth World Cinema Native Americans, Film, and the Fourth World Cinema
Keywords: severoameričtí indiáni; původní obyvatelé; film; stereotypy; Native Americans; indigenous peoples; Fourth World Cinema; film; stereotypes