Původci infekčních endokarditid - Doležalová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá infekční endokarditidou, jedná se o závažné zánětlivé onemocnění, které má i přes své pokroky v lékařství stále vysokou morbiditu i mortalitu. Hlavními původci onemocnění jsou bakterie, z nichž nejčastějšími mikroorganismy způsobující infekční endokarditidu jsou streptokoky a stafylokoky (například Staphylococcus aureus). Dále se zabývá klinickým obrazem pacienta a laboratorním vyšetřením onemocnění. Byla nastíněna léčba nemoci. A byla zaměřena na původce infekční endokarditidy, zejména na bakterie.
The Agents of Infectious Endocarditis
Keywords: endokarditida; zánětlivé onemocnění; původci; bakterie; laboratorní vyšetření; léčba; endocarditis; inflammatory diseases; pathogens; bacteria; laboratory testing; treatments