Vysoká myopie a vedení porodu - Borecká, Anna (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce je věnována vysoké myopii a jejím vlivem na vedení porodu. Prvním cílem práce bylo zmapovat situaci v nemocnici krajského typu, jak se u těhotných žen s myopií ukončuje těhotenství a vede porod. Druhým cílem bylo ověřit předpoklad, že těhotenství u žen s vysokou myopií lze ukončit vaginálním porodem. Dalším cílem bylo prozkoumat souvislost mezi věkem a operativním porodem u žen s vysokou myopií. Teoretická část shrnuje obecné údaje o myopii, porodu operativním i spontánním a také o vlivu těhotenství na oči. Výzkumná část rozebírá výsledky šetření z dokumentace respondentek. Výsledky jsou prezentovány ve formě tabulek a grafů. Dvě výzkumné otázky a jejich hypotézy byly statisticky testovány a vyhodnoceny.
High myopia and a management of labor
Keywords: myopie; spontánní porody; operativní porody; vedení porodu; myopia; spontaneous delivery; operative delivery; management of labor