Jóga v českých zemích v době komunistické vlády - Vyoralová, Adéla (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato práce se snaží nastínit situaci jógy v českých zemích za období komunismu, tedy hlavně mezi lety 1948 až 1989. Tato práce se neomezuje jen na období komunistického režimu. V první kapitole jsou uvedeny počátky jógy v Indii, stručně také její filosofie a třídění na čtyři hlavní směry, které se v ní utvořily. Jsou jimi hathajóga, karmajóga, bhaktijóga a džňánajóga. V druhé kapitole jsou uvedeny počátky a průběh setkávání Západu s indickou kulturou, od starověku až po 20. století. Dále setkávání Indie s českou kulturou ve třetí kapitole. Dále představím české osobnosti, které se jógou zabývaly nebo jí byly ovlivněny. Těmi osobnostmi jsou čeští, popřípadě českoslovenští, mystici, indologové, atd. Během popisu jednotlivých jógových tradic, či společností, které mají u nás největší zastoupení, se také zmíním o perzekuci ze strany komunismu, čerpat budu hlavně z rozhovorů s pamětníky. Na závěr se pokusím shrnout poznatky, které jsem za dobu své práce načerpala.
Yoga in the Czech countries during the era of communism
Keywords: India; indian traditions; yoga; schools of yoga; Communism; Czech Republic; Indie; indické tradice; jóga; jógové školy; komunismus; Česká Republika