Čištění odpadních vod z výroby nitroglycerinu s využitím adsorpce - Nemrahová, Andrea (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá studiem možnosti čištění odpadních vod z výroby výbušin pomocí adsorpce. V teoretické části jsou stručně charakterizovány organické kontaminanty, jejich toxicita, chemické vlastnosti a jednotlivé metody čištění odpadních vod z výroby výbušin, se zaměřením na odstranění nitroesterů a nitroglycerinu. Dále teoretická část poskytuje ucelený pohled na adsorpci a možnosti jejího využití při čištění odpadních vod. Experimentálně byly odzkoušeny čtyři druhy adsorbentů a bylo provedeno stanovení jejich optimálních pracovních podmínek. Největší účinnost odstranění organických kontaminantů byla nalezena pro zeolit ZP-4A, jako nejhorší se jeví použití sulfitové buničiny.
Wastewater treatment from nitroglycerin production by adsorption
Keywords: Nitroglycerine; ethylenglycoldinitrate; Adsorption; adsorbents; active carbon; zeolite; bentonite; sulphite pulp; Nitroglycerin; ethylenglykoldinitrát; Adsorpce; adsorbenty; aktivní uhlí; zeolit; bentonit; sulfitová buničina