Stanovení aktivit desaturáz a elongáz v EDTA plazmě diabetiků - Laštovička, Petr (Univerzita Pardubice, 2011)
Diplomová práce se zabývá vztahy mezi enzymy, mastnými kyselinami a glykovaným hemoglobinem u pacientů s onemocněním diabetes mellitus. Byly zde použita kombinace metod tenkovrstevné a plynové chromatografie. Po vyhodnocení výsledků jsme se zaměřili na popis korelací mezi jednotlivými lipoidními enzymy a ostatními parametry. Dále pak na zkoumání využitelnosti aktivitních indexů enzymů v jednotlivých třídách k diagnostice či spíše posuzování stavu onemocnění u již diagnostikovaných pacientů.
Determination of desaturases and elongase activity in EDTA plasma of diabetics
Keywords: diabetes mellitus; lipidy; desaturázy; elongáza; plynová chromatografie; tenkovrstvá chromatografie; diabetes mellitus; lipids; desaturase; elongase; gas chromatography; thin layer chromatography