Diplomatická mise jako nejistá investice. Antonín Jan z Nostic u stockholmského královského dvora (1685-1690) - Bakeš Martin (My University, 2015)
Článek analyzuje diplomatické aktivity jednoho z předních habsburských šlechticů hraběte Antonína Jana z Nostic ve Švédsku v letech 1685 – 1690. Tato mise se v mnoha ohledech odlišovala od jiných diplomatických legací druhé poloviny 17. století a velikou měrou poznamenala následný kariérní postup mladého ambasadora. Množství problémů a různých konfliktů většího či menšího dopadu, které musel hrabě z Nostic řešit ve svém úřadu, naznačují neobyčejnou dynamičnost mezinárodních vztahů období po třicetileté válce.
The Diplomatic Mission as a Non-guaranteed Investment. Antonín Jan of Nostitz at the Stockholm Royal Court (1685–1690)
Keywords: dějiny diplomacie; diplomatické mise; 17. století; Antonín Jan z Nostic; Švédsko; the history of diplomacy; diplomatic missions; 17th century; Antonín Jan of Nostitz; Sweden