Etika ve státní správě - u Policie ČR - Cibulková, Andrea (Univerzita Pardubice, 2005)
V diplomové práci je zachycen etický pohled tří různých úřadů a jejich reakce na různě závažné modelové situace. Obecná část je zaměřena na vysvětlení základních pojmů, významu a funkce etických kodexů, jednotlivé případy profesních etik a pojetí profesní etiky v zahraničí, konkrétně v USA. Tato část také obsahuje etický kodex Policie ČR a dokumenty obsahující etické povinnosti příšlušníka Policie ČR. Jsou zde popsány příčiny neetického chování, postih korupčního chování v trestním zákoně, které je doplněno tabulkami obsahujícími počet zjištěných a objasněných trestných činů podle jednotlivých paragrafů. Následuje popis státní správy jako celku a podrobný popis jednotlivých orgánů státní správy. Praktická část je zaměřena na vlastní vyhodnocení dotazníků na třech různých útvarech Policie ČR, a to na Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, Inspekci MV ČR a Okresním ředitelství Služby kriminální policie a vyšetřování Liberec.
Ethics in public sector - Czech Republic Police
Keywords: etika; etické chování; etické kodexy; profesní etika; Státní správa; Policie ČR; Korupce; dotazníkové šetření; veřejná správa