Využití dopředné osmózy pro zahušťování vodných roztoků - Krivokapa, Stefan (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce se zabývá zkoncentrováním vodných roztoků sacharidů a jablečného moštu pomocí dopředné osmózy. Pro realizaci experimentální části práce byl využíván modul s biomimetickou membránou. Jako tažné roztoky byly používány vodné roztoky chloridu sodného a síranu sodného. Byl studován vliv koncentrace, způsobu zapojení tažného roztoku a typ soli použité pro jeho přípravu na výkonnostní parametry procesu. Součástí práce jsou také standardní solné testy, které slouží pro průběžné sledování stavu membrány pro dopřednou osmózu.
Utilization of forward osmosis for the concentration of aqueous solutions
Keywords: dopředná osmóza; biomimetické membrány; tažné roztoky; roztoky sacharidů; jablečný mošt; zkoncentrování; forward osmosis; biomimetic membranes; draw solutions; saccharide solutions; apple juice; concentrating