Zkušenosti ukrajinských rodin s integrací a pomocí v České republice během invaze Ruska na Ukrajinu - Bartošová, Petra (Univerzita Pardubice, 2024)
Cílem diplomové práce bude zmapovat příběhy ukrajinských rodin, které byly vlivem invaze Ruska na Ukrajinu nuceny opustit svoji rodnou zemi a následně se začlenily či se stále pokouší začlenit do české společnosti. První část práce bude věnována teoretickému ukotvení tématu. Stěžejními pojmy budou: integrace, migrace a migrační a azylová politika. Zmíněné budou také změny v migrační a azylové politice vyvolané přílivem uprchlíků z Ukrajiny a programy na pomoc této skupině. Praktickou část bude tvořit kvalitativní výzkum, jehož cílem bude zmapovat zkušenosti (pozitivní i negativní), které rodiny získaly při procesu začleňování do české společnosti. Použitou metodou bude případová studie s využitím rozhovorů jako výzkumného nástroje. Zvolenou skupinou informantů budou ukrajinské rodiny, které přišly během února a března 2022 do České republiky.
Ukrainian families' experience of integration and assistance in the Czech Republic during Russia's invasion of Ukraine
Keywords: migrace; Ukrajina; integrace; migration; Ukraine; integration