Třínápravový podvozek pro dieselelektrickou lokomotivu - Haupt, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce je zaměřena na návrh koncepce nového třínápravového podvozku pro dieselelektrickou lokomotivu určenou pro tratě s rozchodem 1520 mm. Součástí práce je rešerše současných třínápravových lokomotivních podvozků. Cílem je pak navrhnout svislé vypružení v obou stupních pro hmotnost na nápravu 20 t/n a 23 t/n, vyšetřit postavení lokomotivy v oblouku o poloměru 120 m a provést konstrukční návrh tažně-tlačné tyče pro přenos tažných a brzdných sil.
Three axle bogie for a diesel-electric locomotive
Keywords: three axle bogie; secondary suspension; primary suspension; track curve; Vogel´s method; Heumann´s method; MKP analysis