Odber, spracovanie a analýza vzoriek vlasov a nechtov - Minarechová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2020)
V úvodnej časti tejto bakalárskej práce je popísaná anatómia kože a jej derivátov s cestami inkorporácie substancií do vlasov a nechtov. Práca je zameraná na ich analýzu za účelom stanovenia látok pochádzajúcich zo životného prostredia, drog a liečiv. Popísané sú kroky odberu vzoriek, ich dekontaminácie a jednotlivých preanalytických postupov. Pozornosť je venovaná tiež segmentálnej analýze odhaľujúcej čas požitia sledovaných substancií.
Collection, processing and analysis of samples of hair and nails
Keywords: analýza; vlasy; nechty; metabolity drog a liečiv; extrakcia; chromatografia; analysis; hair; nails; drug and pharmaceutical metabolites; extraction; chromatography