Vliv Opočenska a jeho kulturního a intelektuálního prostředí na život Miloně Čepelky pohledem orální historie - Hlaváčková, Martina (Univerzita Pardubice, 2017)
Práce je věnována kulturnímu a intelektuálnímu životu Opočna ve 40. a 50. letech 20. století , tedy přibližně době mládí Miloně Čepelky, významného rodáka této lokality. Práce využívá metodu orální historie (oral history). Na pozadí vzpomínek Miloně Čepelky je zde načrtnut tehdejší kulturní život Opočna a faktory, které přispěly k formování tvůrčí osobnosti Miloně Čepelky.
The Influence of the Opočno Region and Its Cultural and Intelectual Environment on Miloň Čepelka´s Life in Oral History View
Keywords: Čepelka, Miloň; orální historie; divadlo; hudba; literatura; kultura; 20. století; Cepelka, Milon; oral history; theatre; music; literature; culture; 20th century