Sakrální architektura na Orlickoústecku v letech 1780-1850 - Pithartová, Monika (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce je věnována církevním památkám postaveným v pozdním baroku, klasicismu a empíru v části bývalého okresu Ústí nad Orlicí. Postihuje období od roku 1750 do roku 1850 a sleduje další vývoj staveb. Zabývá se historií a popisem chrámů, jejich společnými prvky a zasazením staveb v krajině.
Sacral Architecture in the Ústí nad Orlicí Region in 1780-1850
Keywords: Orlickoústecký region; kostely; 18. a 19. století; pozdní baroko; klasicismus; empir; rod Lichtenštejnů; Hardthmuth, Josef; region in Orlickoústecko; church; 18th and 19th century; late baroque; classicism; empire style; dynasty of Lichtenstein