K počátkům obce Zderaz na Skutečsku - Frolík, Jan (My University, 2021)
Počátky a vývoj středověkého osídlení ve výše položených částech Chrudimska jsou v posledních letech sledovány se zvýšeným zájmem. Platí to i pro Skutečsko. Článek zveřejňuje dva soubory keramických zlomků, které posunují počátky osídlení na katastru obce Zderaz do 12. – 13. století. Jejich umístění ukazuje, že během dalšího vývoje došlo k restrukturalizaci osídlení do podoby, která se dochovala dodnes.
The Beginnings of the Village of Zderaz in the Skuteč Region.
Keywords: Skutečsko; archeologie; keramika; vývoj osídlení; Skuteč Region; archaeology; pottery; develpment of settlement