Využití FDM 3D tisku při přípravě pevných lékových forem - Miklová, Monika (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím 3D tisku metodou FDM při výrobě pevných lékových forem a testováním navržených tobolek připravených z materiálu PVA, Affinisol a kombinací Affinisolu s Pektinem. Na základě požadavků Českého lékopisu pro případné uvedení léčiva na trh bylo provedeno několik zkoušek 3D tištěných tobolek. Konkrétně byly provedeny disoluční testy jednotlivých tablet plněných laktózou a kofeinem při teplotě 37 °C. Výsledkem těchto zkoušek byly disoluční profily kofeinu, jež byl ve studii použit jako účinná látka. Disoluční profily byly následně vyhodnocovány metodou kalibrační přímky. Součástí další zkoušky bylo zjištění hodnoty Swelling indexu a pozorování rozpadu připravených tobolek v disolučním médiu. Následně byla provedena hmotnostní a rozměrová analýza pro zjištění odchylek jednotlivých tištěných tablet.
Utilization of 3D printing for the preparion of solid dosage forms
Keywords: 3D tisk; FDM; polyvinylalkohol; Affinisol; pektin; disoluce; personalizovaná medicína; 3D printing; FDM; polyvinyl alcohol; Affinisol; pectin; disolution; personalized medicine