Etnografie zoologické zahrady - Filoušová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2016)
Diplomová práce je mezidruhovou etnografií zabývající se sociální konstrukcí zvířat skrze koncept zoologické zahrady. Vznikla na základě terénního výzkumu za užití kvalitativních metod - nestrukturovaných rozhovorů a pozorování. Výzkum probíhal ve dvou zoologických zahradách v České republice a jeho cílem bylo zodpovědět výzkumné otázky týkající se fenoménu adopce.
Ethnography of the Zoo
Keywords: mezidruhová etnografie; člověk-zvíře; zoologická zahrada; etika; adopce; multi-species ethnography; human-animal; zoo; ethics; adoption