Antioxidační potenciál Yerba maté v závislosti na skladovacích podmínkách - Hloušková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce se zabývá stanovením antioxidační aktivity Yerba maté (Ilex paraguariensis) v závislosti na době skladování při různé vlhkosti prostředí. Byly sledovány vybrané antioxidační charakteristiky a obsah některých látek ve vzorcích s využitím spektrofotometrie a vysoce účinné kapalinové chromatografie. Dále se práce zabývá stanovením závislosti obsahu relativní rovnovážné vlhkosti na aktivitě vody u Yerba maté při teplotách 5, 25 a 40 °C. Tato závislost byla popsána třemi matematickými modely a vyhodnocena nelineární regresí. Aromaprofil látek obsažených v Yerba maté byl stanoven s využitím plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Dále je provedena interpretace naměřených dat a vzájemné porovnání dvou vzorků maté.
Antioxidant capacity of Yerba mate at various storage conditions
Keywords: Yerba maté; Ilex paraguariensis; antioxidační aktivita; aktivita vody; adsorpční izoterma; Yerba maté; Ilex paraguariensis; antioxidant capacity; water activity; adsorption isotherm