Smrt hepatocytů - nekróza, apoptóza a jiné typy smrti - Plšek, Zdeněk (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce se zabývá vysvětlením jednotlivých typů buněčné smrti, a to se zaměřením na jaterní buňky. V úvodu této práce je krátce popsána úloha jater v lidském organismu a jejich základní funkce. Následující kapitoly jsou pak věnovány ozřejmění mechanizmů smrti hepatocytů: nekrózy, apoptózy a zmíněny jsou také nekroptóza s autofagií. V této práci jsou také stručně uvedeny možnosti rozlišení typu buněčné smrti v experimentu a nastínění klinické relevance porozumění mechanizmům buněčné smrti.
Hepatocyte death - necrosis, apoptosis and other types of cell death
Keywords: Játra; hepatocyty; buněčná smrt; nekróza; apoptóza; nekroptóza; autofagie; Liver; hepatocytes; cell death; necrosis; apoptosis; necroptosis; autophagy