Psychická zátěž u perioperačních sester - Hubáčková, Denisa (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou psychické zátěže u sester v perioperační péči. Cílem práce je prozkoumat tuto oblast a zjistit, jak se sestry, které pracují na operačním sále, vyrovnávají s psychickou zátěží. Hodnocení je provedeno pomocí standardizovaného Meisterova dotazníku. Diplomová práce je rozdělená na dvě části - teoretickou a výzkumnou. V teoretické části je popsána osobnost perioperační sestry, psychická zátěž a stres. Dále jsou v práci uvedeny i techniky, jak se vypořádat s těmito konsekvencemi. Poslední kapitola teoretické části je zaměřena na téma perioperační péče. Výzkumná část byla realizována pomocí standardizovaného Meisterova dotazníku a otázek vlastní tvorby. Výzkumu se zúčastnilo 108 respondentek. Z výzkumného šetření vyplynulo, že úroveň psychické zátěže u perioperačních sester je podle Meisterova dotazníku klasifikována prvním stupněm zátěže ze tří možných. Jako nejrizikovější položky ze standardizovaného Meisterova dotazníku byla vyhodnoceny položky: časová tíseň, vysoká odpovědnost, únava a dlouhodobá únosnost. Psychická zátěž je nejčastěji vyvolávána situacemi úzce souvisejícími s charakterem práce v perioperační péči (nežádoucí události v perioperační péči, urgentní operace nebo komplikace při operaci), ale také chováním kolegyň perioperačních sester a špatnou organizací práce.
The psychological burden of nurses in perioperative care
Keywords: perioperační péče; psychická zátěž; stres; kariéra zdravotní sestry; zdravotní péče; perioperative care; mental strain; stress; nurse's career; healthcare