Státní fond životního prostředí a jeho výdaje na podporu obnovitelných zdrojů energie - Jetmarová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2007)
Tato bakalářská práce se zabývá Státním fondem životního prostředí, specificky zaměřenou institucí, která je významným finančním zdrojem pro podporu realizace opatření k ochraně a zlepšování stavu životního prostředí v jeho jednotlivých složkách. Zaměřuje se na podporu z Fondu na obnovitelné zdroje energie. Téma obnovitelných zdrojů energie je však velmi obšírné, z tohoto důvodu se práce detailněji zaměřuje na obnovitelné zdroje z geotermální energie, které lze v České republice využívat především prostřednictvím tepelných čerpadel. Cílem této bakalářské práce je představit princip tepelných čerpadel, jejich využití a postup při žádání o dotaci na jejich pořízení ze Státního fondu životního prostředí. Dotace pro fyzické osoby na tepelná čerpadla poskytuje Fond prostřednictvím národního programu 4.A. Tato práce by měla odpovědět na otázku jak složité je pro fyzickou osobu v ČR získat dotaci na tepelné čerpadlo.
The State environmental fund of the Czech Republic and its spending for support of renewable energy sources
Keywords: State environmental fund; renewable energy sources; heat pumps; national programmes; Státní fond životního prostředí; obnovitelné zdroje energie; tepelná čerpadla; národní programy