Bezdomovectví - Sirůčková, Martina (Univerzita Pardubice, 2015)
Bakalářská práce se v teoretické části věnuje problematice bezdomovectví. Zabývá se terminologií, poukazuje na příčiny bezdomovectví, popisuje formy bezdomovectví a uvádí genderové rozdíly mezi bezdomovci. Zaměřuje se také na způsob života bezdomovců. Představuje některé možné organizace, sociální služby a sociální zařízení, které pomáhají lidem bez domova. Z části zmiňuje legislativu související s danou problematikou a zaměřuje se na prevenci tohoto fenoménu. Věnuje pozornost předsudkům a postojům, které jsou s bezdomovectvím úzce spjaty. Výzkumná část bakalářské práce se zaměřuje na zjištění, jak studenti vnímají bezdomovectví. Dílčí cíle zjišťují, v čem vidí studenti příčinu bezdomovectví, zda jsou studenti ochotni pomoci bezdomovcům, zda mají studenti vůči bezdomovcům nějaké předsudky a jaké postoje zaujímají studenti k bezdomovcům.
Homelessness
Keywords: homeless; homelessness; persons without home; social exclusion; bezdomovci; bezdomovectví; osoby bez domova; sociální exkluze