Kultovní lokality slovanského archaického náboženství - Bílková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2014)
Cílem práce bylo zaměřit se z pohledu religionistiky na místa, kde docházelo k projevům náboženství starých Slovanů (svatyně). První kapitola se zabývá otázkou, zda lze vůbec mluvit o náboženství Slovanů a co jistého víme o slovanských bozích, kterým bývají často přiřazovány nejrůznější funkce. Ve druhé části jsou rozepsány lokality, o kterých se zmiňují středověcí misionáři a kronikáři, a lokality, které byly v posledních letech odkryty českými i světovými archeology. Cílem této kapitoly bylo upozornit na to, že některé lokality bývají označovány jako "kultovní", ačkoliv pro to není dostatečné opodstatnění. Poslední kapitola se zabývá středověkými zmínkami o projevech kultu, ke kterým docházelo právě ve zmiňovaných svatyních. Jedná se například o věštění či provádění obětí. Práce komparuje informace z pramenů s archeologickými nálezy a vyvrací některé archeologické teorie.
Locations of Cult of Slavic Archaic Religion
Keywords: Slované; pohané; kultovní místa; bohové; písemné prameny; středověk; archeologie; věštění; oběti; Slavs; pagans; locations of cult; gods; written sources; Middle Ages; archeology; divination; sacrifices