Rainbow tables a jejich využití k prolomení hašovací funkce - Šenfeld, Josef (Univerzita Pardubice, 2015)
Cílem diplomové práce je popsat hašovací funkce, následně jednu hašovací funkci vybrat, pro ni vytvořit jednoduchou grafickou aplikaci, která bude simulovat metodu prolamování hesel pomocí Rainbow tables omezené velikosti. V první části práce jsme vybrali používané hašovací funkce a popsali je. Následně jsme detailně popsali metodu Rainbow tables, její využití k prolomení uživatelských hesel z haš otisku. Implementovali jsme metodu Rainbow tables do jednoduché grafické aplikace, která prolomí hašovací funkci MD5 pro omezenou délku hesla. V závěrečné části této práce jsme porovnali metodu Rainbow tables s algoritmem brute force. Provedli jsme testy základních parametrů Rainbow tables a sledovali, jaký vliv mají na prolamování hesel.
Rainbow tables and their application for breaking hash function
Keywords: c# aplikace; rainbow tables; hash funkce; heslo; c# aplication; hash functions; password