Diferrocenylketon jako elektrondonorní část push-pull systémů - Tichý, David (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá diferrocenylketonem, který lze využít k syntéze takzvaných push-pull systémů. První část práce se zabývá teoretickou částí, kde jsou popsány různé způsoby syntézy diferrocenylketonu. V další části práce jsou popsány příklady reakcí, kterých se může diferrocenylketon zúčastnit. Na závěr jsou zpracovány postupy a výsledky praktické části práce a jejich zhodnocení. S využitím Grignardových činidel byly úspěšně syntetizovány 2 sloučeniny. První sloučeninou je 1,1-diferrocenyl-2-fenylethen s výtěžkem 60,4 %, druhou sloučeninou je 1,1-diferrocenyl-2-(4-bromfenyl)ethen s výtěžkem 23,1 %.
Diferrocenylketone as electron donating group of push-pull systems
Keywords: diferrocenyl ketone; ferrocene; Friedel-Crafts acylation; push-pull system; Grignard reagents; organolithium compounds; diferrocenylketon; ferrocen; Grignardova činidla; organolithné sloučeniny