Návrh a realizace mobilní aplikace využívající geolokaci - Bakeš, Eduard (Univerzita Pardubice, 2018)
V práci je rozebrána problematika geolokačních technologií a jejich uplatnění v mobilních aplikacích. Začátek práce se stručně zabývá historií určování polohy a definicí základních pojmů jako určování polohy, geolokace, souřadnicové systémy a další. Dále jsou popsány nejrozšířenější způsoby geolokace rádiové systémy, Wi-Fi a GSM geolokační systémy a další, včetně porovnání jejich parametrů. Druhá, praktická část práce popisuje návrh a vývoj mobilní aplikace pro systém Android. Aplikace slouží pro ukládání geografických souřadnic a jejich zobrazení na mapě a v rozšířené realitě. Jsou zde dokumentovány jednotlivé etapy vývoje aplikace. Nakonec je uveden stručný návod, jak aplikaci používat a je vyhodnocena funkčnost a přesnost aplikace.
Design and implementation of mobile application with geolocation
Keywords: Android; mobilní aplikace; geolokace; poziční systémy; GPS; určování polohy; geolokační systémy; geocoding; reverzní geocoding; Android; mobile application; geolocation; position systems; GPS; positioning; geocoding; reverse geocoding