Obsluha územních celků osobní dopravou se zřetelem na externí náklady - Polach, Vlastimil (Univerzita Pardubice, 1999)
Nastoluje se zde problém výběru vhodného vozového parku pro regionální obsluhu veřejné dopravy. Při výběru podsystému (vlak, autobus, atd.) je nutno přihlédnout jak k záporným externalitám (ekologické dopady, nehody, zácpy), tak k ekonomickým a technickým aspektům. Těžkosti při identifikaci vnějších externalit jsou zde zmíněny také.
Keywords: Veřejná doprava; regionální doprava; osobní doprava; vozový park